Polityka prywatności portalu CiekawaWycieczka.pl

Polityka Prywatności serwisu www.CiekawaWycieczka.pl oraz programu CiekawaWycieczka

 

Szanowni Państwo,


Od 25 maja 2018 roku obowiązują nowe przepisy o ochronie danych osobowych RODO (czyli Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych). RODO to Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.


By wyjść naprzeciw wymogom RODO oraz zachować zasadę transparentności informujemy, w jaki sposób przetwarzamy Państwa dane osobowe oraz jakie mają Państwo prawa i możliwości.

Zgodnie z przepisami wskazanego Rozporządzenia RODO, poza dotychczasowym prawem do wglądu do swoich danych, jak również ich poprawiania i usuwania,  będą przysługiwały Państwu dodatkowe prawa wynikające z przepisów Rozporządzenia, takie jak:

  • żądanie usunięcia Państwa danych,
  • prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych,
  • sprzeciw przeciwko przetwarzaniu Państwa danych w ramach realizacji prawnie uzasadnionych interesów firmy Zaksoft (właściciela serwisu www.CiekawaWycieczka.pl, www.KaMap.pl i twórcy systemów CiekawaWycieczka, KaMap oraz SeeMap),
  • oraz prawo do interwencji ludzkiej w procesie podejmowania decyzji opartych na automatycznym przetwarzaniu danych.

Wszystkie udzielone przez Państwa zgody mogą Państwo w każdym czasie modyfikować lub wycofywać, kontaktując się z nami pod adresem   biuro@kamap.pl


Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

firma Zaksoft Anna Zatwarnicka (zwane dalej Zaksoft) z siedzibą w Opolu przy ul. Iwaszkiewicza 12, 45-534 Opole. Adres email:  biuro@kamap.pl


Cele przetwarzania danych

  • świadczenie usług drogą elektroniczną - rozumiane jako podanie przez Państwa danych podczas rejestracji w serwisie www.CiekawaWycieczka.pl celem korzystania z pełnych możliwości serwisu, tj. możliwości umieszczania i publikowania swoich wycieczek (składających się z tras, punktów użytkownika, zdjęć), możliwości komentowania i oceniania wycieczek innych Użytkowników serwisu www.CiekawaWycieczka.pl,
     
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne - w przypadku korzystania z serwisów www zawierających zintegrowane usługi Google (reklamy Google na stronach naszych serwisów).

Podstawy prawne przetwarzania danych

  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - wyłącznie w przypadku korzystania z serwisów zawierających zintegrowane usługi Google (reklamy Google na stronach naszych serwisów), realizowane  na podstawie Państwa zgody,
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi,
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych.

Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Czyli - dostęp do Państwa danych mają jedynie nasi pracownicy pracujący nad produktem www.CiekawaWycieczka.pl oraz – w uzasadnionych przypadkach – pracujący nad produktami KaMap i SeeMap. I oczywiście podmioty uprawnione na podstawie prawa - czyli np. organy wymiaru sprawiedliwości.

Dbamy o Państwa dane przekazywane za pośrednictwem naszych serwisów oraz aplikacji. Stosujemy odpowiednie środki technologiczne i nie przekazujemy Państwa danych żadnym innym firmom oraz osobom trzecim.


Prawa osoby, której dane dotyczą

Zgodnie z Dyrektywą RODO, mają Państwo prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych.


Jakie dane zbieramy?

Dane zbierane podczas korzystania z serwisu CiekawaWycieczka.pl i aplikacji CiekawaWycieczka


Wycieczki z serwisu Ciekawawycieczka.pl można pobierać bez konieczności rejestrowania się, jednak aby w pełni korzystać z serwisu CiekawaWycieczka.pl lub aplikacji CiekawaWycieczka, tj. umieszczać w serwisie swoje wycieczki (składające się z tras, śladów, punktów użytkownika, zdjęć), komentować oraz oceniać wycieczki innych Użytkowników serwisu www.ciekawaWycieczka.pl, konieczne jest zarejestrowanie się i podanie swoich danych osobowych takich jak: imię, nazwisko oraz adres email.

W przypadku logowania poprzez serwisy społecznościowe Facebook oraz Google plus – z tych serwisów do celów logowania pobierany jest jedynie Państwa email, powiązany z Państwa kontem na serwisach Facebook lub Google Plus.

Polityki prywatności serwisów FaceBook oraz Google Plus znajdują się odpowiednio na stronach tych serwisów.

 

Dane zbierane podczas korzystania z serwisu CiekawaWycieczka.pl


Podczas korzystania przez Państwa z serwisu CiekawaWycieczka.pl serwis próbuje pobrać – tylko i wyłącznie za Państwa zgodą – Państwa lokalizację geograficzną.

Pobranie lokalizacji następuje jedynie po to, by dostarczyć Państwu najlepsze wycieczki z rejonu, w którym się Państwo aktualnie znajdują.

Można nie wyrazić zgody na pobranie lokalizacji i korzystać z serwisu wyszukując wycieczki zgodnie ze słowami kluczowymi lub według innych opcji filtrowania wycieczek, dostępnych w serwisie www.CiekawaWycieczka.pl

Dane zbierane podczas korzystania z aplikacji CiekawaWycieczka


Aplikacja CiekawaWycieczka w momencie wejścia na stronę www.CiekawaWycieczka.pl przesyła informacje o Państwa lokalizacji geograficznej (w celu opisanym powyżej) oraz przesyła informacje niezbędne do zalogowania w serwisie CiekawaWycieczka.pl.


W niektórych przypadkach aplikacja CiekawaWycieczka wysyła również email głównego konta Google Państwa urządzenia w celu ułatwienia utworzenia konta w serwisie www.CiekawaWycieczka.pl. Ten adres email nie jest zapamiętywany w serwisie, o ile Użytkownik nie zarejestruje się.


Chcąc wysłać do serwisu CiekawaWycieczka.pl swoją wycieczkę, przesyłacie Państwo na serwis zdjęcia, pliki punktów, tras i śladów. Przekazują Państwo nam te pliki i informacje w nich umieszczone i my je przechowujemy po to, by inni mogli skorzystać z Państwa wycieczek w celach turystycznych.

 
Podkreślamy, że to Państwo dobrowolnie wysyłacie pliki i do Państwa należy decyzja, co chcecie wysłać i rozpowszechnić. Żadne informacje oprócz tych jawnie wskazanych przez Państwa nie są pobierane ani wysyłane na serwer CiekawaWycieczka.pl.
 

Pragniemy zwrócić uwagę, że:

  • na zdjęciach mogą znajdować się wizerunki osób oraz miejsc – prosimy zwracać szczególną uwagę na zdjęcia przekazywane do serwisu www.CiekawaWycieczka.pl
  • pliki z trasami i zapisanymi śladami wycieczek przekazywane do serwisu www.CiekawaWycieczka.pl zawierają informacje dotyczące Państwa lokalizacji podczas wycieczki – prosimy zwrócić szczególną uwagę, by np. nie zapisywać tras i śladów w sposób, który bezpośrednio wskazywałby np. Państwa dom/mieszkanie. Czyli – sugerujemy rozpoczęcie zapisywania tras i śladów nie pod domem, tylko kawałek dalej.

Jakie dane nie są zbierane?


Serwis CiekawaWycieczka.pl nie gromadzi ani nie przechowuje w żadnej formie informacji o lokalizacji Użytkownika. 


Aplikacja CiekawaWycieczka nie przesyła do serwerów serwisu CiekawaWycieczka.pl informacji dotyczących korzystania z programu. Nie przechowujemy danych, kiedy Państwo wykorzystujecie aplikację ani gdzie się Państwo znajdujecie w trakcie korzystania z aplikacji. 


Aplikacja CiekawaWycieczka w oryginalnej postaci nie łączy się z Internetem i nie wysyła do serwerów CiekawaWycieczka.pl ani innych serwerów żadnych informacji za pośrednictwem Internetu poza przypadkami:
•    wykonanego przez Państwa jawnego żądania pobrania wskazanej przez Państwa wycieczki z serwera CiekawaWycieczka.pl,
•    wysłania przez Państwa danych Państwa wycieczki (zdjęć, plików punktów, tras i śladów) na serwer CiekawaWycieczka.pl.


 

W jaki sposób wykorzystujemy Państwa dane?

W żadnym wypadku nie będziemy sprzedawali ani też przekazywali zebranych Państwa danych podmiotom trzecim.

Dane zbierane podczas rejestracji będą wykorzystane wyłącznie do umożliwienia Państwu pełnego korzystania z serwisu www.CiekawaWycieczka.pl oraz aplikacji CiekawaWycieczka. Rejestracja w serwisie jest konieczna, jeżeli chcecie Państwo  w pełni z niego skorzystać, tj. umieszczać swoje wycieczki, komentować i oceniać wycieczki innych Użytkowników serwisu. 

W przypadku kontroli Generalnego Inspektoratu Ochrony Danych Osobowych oraz Inspektorów zajmujących się wprowadzeniem rozporządzenia RODO, Państwa dane mogą zostać udostępnione pracownikom Inspektoratu zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych oraz dyrektywą RODO. W przypadku naruszenia Regulaminu naszego serwisu, naruszenia prawa, lub gdy będą wymagały tego przepisy prawa, możemy udostępnić Państwa dane organom wymiaru sprawiedliwości.


Czy można zażądać usunięcia danych i jednocześnie korzystać w pełni z produktu  Ciekawa Wycieczka?

Zastosowane technologie uniemożliwiają korzystanie z funkcjonalności map prezentowanych w aplikacji CiekawaWycieczka, przy jednoczesnym usunięciu danych, określających Państwa, jako użytkowników aplikacji.

Na Państwa żądanie możemy zanonimizować Państwa dane (uczynić bardziej anonimowymi) - czyli zamienić Państwa dane na określone przez Państwa ciągi znaków. W większości przypadków jesteśmy w stanie całą procedurę przeprowadzić tak, by nie stracili Państwo dostępu do wcześniej umieszczonych i opublikowanych w serwisie wycieczek. Nie możemy jednak tego gwarantować.

Pragniemy zwrócić uwagę, że w takim przypadku część usług może nie działać poprawnie oraz mogą wystąpić problemy z korzystaniem z serwisu oraz z aplikacji CiekawaWycieczka.


Jak wygląda procedura usuwania moich danych osobowych?

Po wysłaniu przez Państwa maila na wskazany adres biuro@kamap.pl nasi uprawnieni pracownicy usuną lub zanonimizują (uczynią bardziej anonimowymi) Państwa dane. Upewnimy się, czy życzycie sobie Państwo również usunięcia całej korespondencji mailowej, którą kierowaliście Państwo do nas.

Poinformujemy Państwa, kiedy Państwa dane osobowe zostaną całkowicie usunięte ze wszystkich naszych systemów (czas ten podyktowany jest względami technologicznymi).

W przypadku żądania usunięcia korespondencji mailowej - również poinformujemy Państwa o usunięciu całej korespondencji mailowej Państwa do nas - nastąpi to w ostatnim naszym mailu do Państwa.


W jaki sposób będziemy się z Państwem kontaktować?


Jeżeli dokonali Państwo rejestracji oraz wysłali na serwer CiekawaWycieczka.pl swoją wycieczkę, mogą Państwo otrzymać od nas email dotyczące Państwa działań.

Możemy również kontaktować się z Państwem później, jeżeli będziemy mieli ważne informacje dotyczące Państwa konta oraz Państwa wycieczek. 

Jeżeli wyrazili Państwo zgodę na otrzymywanie informacji o nowych produktach CiekawaWycieczka.pl lub w inny sposób wyrazili zgodę na otrzymywanie od nas informacji, mogą Państwo od nas otrzymywać drogą emailową informacje.


Zmiany naszej polityki prywatności.

Zastrzegamy sobie prawo zmiany powyższej polityki prywatności poprzez opublikowanie nowej polityki prywatności na tej stronie wraz z poinformowaniem Państwa o tym fakcie w aktualnościach na stronie www.kamap.pl oraz na naszych stronach produktu CiekawaWycieczka na portalach społecznościowych (Facebook, Twitter, Google+ ).

 

Pozostajemy z wyrazami szacunku
zespół produktów CiekawaWycieczka, KaMap i SeeMap

Szybkie menu

Znajdź nas